Ons Bloemendaal
 

Snel naar:


 


Schermafbeelding 2021-05-31 om 13.37.31.png

 

Feestelijk jubileum 100 jaar Zeeweg, boek en programma.

Feestelijk jubileum 100 jaar Zeeweg.

 

Op 25 juni is het precies 100 jaar geleden dat de Zeeweg, de weg tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee, in gebruik werd genomen. Deze weg was destijds de eerste vierbaansweg in Nederland. Het ontwerp is van Springer.

Bij dat bijzondere jubileum staan we dit jaar uitgebreid stil. Samen met de Provincie Noord-Holland, de gemeente en inwoners besteden wij veel aandacht aan het 100-jarig bestaan. Zo is er op 25 juni in het gemeente huis een seminar over de geschiedenis van de Zeeweg en vindt daar ook de feestelijke boekuitreiking plaats van het boek.
Echter, een recent ongeluk op de Zeeweg waar helaas twee dodelijk slachtoffers te betreuren zijn, werpt een schaduw over de festiviteiten. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Op 25 juni staan wij op gepaste wijze stil bij dit tragisch ongeval.

Boek 100 jaar Zeeweg.

Er is veel mooi beeldmateriaal beschikbaar over de aanleg van deze weg en veel verhalen te vertellen over de totstandkoming. Het 100-jarig bestaan is de aanleiding voor onze boekencommissie al deze informatie te bundelen in een boek over de Zeeweg. Studenten hebben gekeken naar de toekomst van deze weg en leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben tekenopdrachten gemaakt. Hiervan zijn een aantal impressies in het boek opgenomen. 

Het 192 pagina's tellende boek is rijk geïllustreerd, full colour en hardcover, formaat 21 x 27 cm. Het boek is vanaf 25 juni verkrijgbaar in de regionale boekhandels en kost 24,95. U kunt het ook bij ons bestellen. Kijk op deze site bij publicaties-boeken.

 

Programma viering 100 jaar Zeeweg.

Op vrijdag 25 juni 2021:

 •   Aanbieden boek over de Zeeweg
 • Besloten seminar ‘100 jaar Zeeweg, Parkway naar de kust’
 • Rit met klassieke auto’s  over de Zeeweg en opstellen bij gemeentehuis
 •   Opstellen klassieke fietsen bij gemeentehuis
 • Sterrenwacht Copernicus geopend voor publiek
 •   Kennemer Zeewegloop voor leerlingen van Kennemer Lyceum 

 Andere activiteiten:

 • ‘Tasty Beach Walk’ bij alle strandpaviljoens bij Bloemendaal aan Zee 25-27  juni
 • Excursies naar watertoren in Overveen op 26 en 27 juni (www.np-    zuidkennemerland)ntoonstelling in het gemeentehuis vanaf 25 juni-14 augustus
 •   Tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum vanaf 25 juni-1 oktober
 •   Langs de Zeeweg wordt middels vlaggen de aandacht gevestigd op het feit dat de Zeeweg 100 jaar bestaat
 •   Haarlem105 maakt een documentaire over de Zeeweg
 •   Lions-Zeewegrun op zondag 29 augustus (www.lionsheuvelloop.nl)

Schermafbeelding 2021-06-07 om 10.24.53.png

 

Toekomstig Project Zeeweg. 

Het ontwerp van de Zeeweg is gebaseerd op het idee van de zogenoemde 'park-way'. Meanderend door het landschap kan de weggebruiker genieten van het open landschap van de duinen en ontvouwt zich langzaam de kust. Inmiddels is deze beleving veranderd. Met een snelheid van 80 kilometer per uur snellen wij nu door een natuurgebied naar de kust over een weg met vele verkeersborden, schrikhekken en helaas ook veel graffiti. 

Samen met de vereniging 'Vrienden van Middenduin' is het plan opgevat de beleving van de Zeeweg te verbeteren zodat deze weer beter aansluit bij het 'park-way' idee van het ontwerp van Springer. Wij hebben hiertoe een voorstel gedaan aan de betrokken partijen: de gemeente, de provincie Noord-Holland, PWN en het NPZK. Tevens worden ontwikkelingen bij bijvoorbeeld tennisvereniging WOC en de ontwikkelingen rond het voormalig gemeente pand Brouwerskolk 2 nauwlettend in de gaten gehouden. De inzet is dat de ontwikkelingen op elkaar worden afgestemd en de gebieden zo een mooie 'groene' entree naar de Zeeweg vormen.

Dit project heeft vooralsnog geen concrete resultaten opgeleverd.


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave