Ons Bloemendaal
 

 

Boek Zeeweg.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de Zeeweg, de weg tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee, in gebruik werd genomen. Het was destijds de eerste vierbaansweg in Nederland. Het ontwerp is van Springer. Er is veel mooi beeldmateriaal beschikbaar over de aanleg van deze weg en veel verhalen te vertellen over de totstandkoming. Het 100-jarig bestaan is een mooie aanleiding voor onze boekencommissie al deze informatie te bundelen in een boek over de Zeeweg dat medio 2021 zal verschijnen.

 

Project Zeeweg. 

Het ontwerp van de Zeeweg is gebaseerd op het idee van de zogenoemde 'park-way'. Meanderend door het landschap kan de weggebruiker genieten van het open landschap van de duinen en ontvouwt zich langzaam de kust. Inmiddels is deze beleving veranderd. Met een snelheid van 80 kilometer per uur snellen wij nu door een natuurgebied naar de kust over een weg met vele verkeersborden, schrikhekken en hier en daar graffity. 

Samen met de vereniging 'Vrienden van Middenduin' is het plan opgevat de beleving van de Zeeweg te verbeteren zodat deze weer beter aansluit bij het 'park-way' idee van het ontwerp van Springer. Wij hebben hiertoe een voorstel gedaan aan de betrokken partijen: de gemeente, de provincie Noord-Holland, PWN en het NPZK. Tevens worden ontwikkelingen bij bijvoorbeeld tennisvereniging WOC en de ontwikkelingen rond het voormalig gemeente pand Brouwerskolk 2 nauwlettend in de gaten gehouden. De inzet is dat de ontwikkelingen op elkaar worden afgestemd en de gebieden zo een mooie 'groene' entree naar de Zeeweg vormen.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave