Skip to main content

Publicaties boeken

'100 Jaar Zeeweg, dwars door de duinen van Bloemendaal'

In 2021 was het 100 jaar geleden dat de Zeeweg, de weg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee, officieel in gebruik werd genomen. Het was destijds de eerste vierbaansweg in Nederland. Er is prachtig beeldmateriaal van de aanleg beschikbaar en vele verhalen te vertellen over de totstandkoming van de Zeeweg. Het honderdjarig bestaan van de weg was voor onze boekencommissie een mooie aanleiding dit onderwerp te kiezen en daarin al die informatie te bundelen. Het boek is medio 2021 verschenen.

Het is verkrijgbaar bij de meeste lokale boekhandels en kost 25 euro. U kunt het boek ook bestellenn via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


'Pleisierig vincke' en 'lecker drinke'

De vinkenbanen van Bloemendaal voor donateurs slechts 17,50 euro!

Ons Bloemendaal heeft in samenwerking met Gert Baeyens een boek uitgegeven over de vinkenbanen in de gemeente.
‘Pleisierig vinke’ betekent dat het lokken en vangen van overtrekkende vinken spannend èn gezellig was. In de herfst vliegen ze met honderdduizenden langs de kuststreek naar hun overwinteringsgebieden. Vooral in de 18e en 19e eeuw werden ze naar beneden gelokt en gevangen op een vinkenbaan, waar de vinkersbaas vanuit zijn vinkershuisje de netten over de vogels heen kon dichtslaan. En dan: oogsten maar! Alles ging de pan in, de snacks van vroeger. De vinkerij was een dure sport maar voor de Bloemendaalse elite totaal geen probleem. Sommige buitenplaatsbewoners hadden wel drie tot vier banen in gebruik. Die deftige lieden gingen graag kijken, want ‘je slag slaan’ stak nauw. Trok je te vroeg aan het vinkentouw, dan oogstte je te weinig; wachtte je te lang, zelfde resultaat. Tot dusver waren in Bloemendaal 26 banen beschreven; wij vonden er 43, op oude kaarten, in aktes en in het veld! Bloemendaal was de hoofdstad van de vinkerij en dat werd gevierd, met ‘lecker drinke’ aan het einde van de vangstdag.


Het boek is voor 19,50 euro verkrijgbaar in de boekhandels in de gemeente en daarnaast bij Blokker in Heemstede, de Kennemer boekhandel op de Kleverparkweg en de Vries aan de Gedempte oude gracht. Donateurs binnen de gemeente kunnen het boek voor 17,50 euro bestellen door dit bedrag over te maken op NL77 ABNA 0562 3202 02 t.n.v. Stichting Ons Bloemendaal o.v.v. ‘Vinkenbanen' en uw adres. Wij zullen er zorg voor dragen dat u het boek vervolgens thuis krijgt bezorgd. Mocht u niet in de gelegenheid zijn het boek bij de boekhandel te kopen en woont u buiten de gemeente, dan kunnen wij het naar u opsturen voor 17,50 euro en 3,95 euro portokosten. U dient dan 21,45 euro over te maken. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


'Het Bloemendaalse bos door de eeuwen heen'

Dit boekje is verkrijgbaar voor 10 euro. Wilt u het boekje aanschaffen dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..