Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.2. Aerdenhoutsduinweg 23.Villa De Schelp

 

Aerdenhoutsduinweg 23

1905

Gemeentelijk Monument

 De schilderswoning (villa De Schulp met atelier) is gebouwd in 1905 naar een ontwerp van de Hilversummer architect Jacob London (1872 – 1953). London was behalve architect ook schilder, grondbezitter en projectontwikkelaar. Hij bouwde in het Gooi en in de regio van Haarlem en Bloemendaal, onder andere aan Kweekduinweg 14, Bentveldsduinweg 1 en het nabijgelegen monumentale Bosch en Land op Langelaan 1, dat in een vergelijkbare architectuurstijl is ontworpen. Het woonhuis stamt uit de periode dat London nog sterk beïnvloed was door de Nederlandse bouwkunst van de late middeleeuwen. Invloeden van de renaissance en de gotiek zijn met name in zijn Haarlemse winkelontwerpen herkenbaar. Ook de schilderswoning doet sterk denken aan de gotische stadswoonhuizen uit de middeleeuwen. 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave