Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.10.Bentveldsweg 142.Inrijhek

Bentveldsweg 142

1923

Adries de Maaker

Gemeentelijk monument

 Landhuis Klein Bentveld is in 1923 gebouwd naar een ontwerp van de lokale architect-aannemer Andries de Maaker. De inspiratiebron voor het landhuis, net als overigens enkele andere landhuizen van De Maaker in Bloemendaal en in Overijssel, was gelegen in de landhuizen aan de Vecht in de classicistische barokstijl zoals die vanaf de Gouden Eeuw ontwikkeld is. Deze stijl kan als karakteristiek voor Bloemendaal beschouwd worden. Kenmerken zijn de hiërarchisch, symmetrische gevelindeling en het gebruik van baksteen met als bouwmateriaal zandstenen accenten, met name in de middenpartijen. De indeling van de plattegrond is symmetrisch met een sterke nadruk op de centrale as, van voor- naar achterdeur. Het landhuis lijkt sterk op het tien jaar eerder voltooide landhuis Nyenberg aan de Boekenroodeweg, maar telt een bouwlaag minder en is voorzien van twee korte dwarsvleugels. Het huis Klein Bentveld is op het oude, gelijknamige landgoed gesitueerd. Tot het complex van het huidige huis behoort het toegangshek, maar niet de bouwwerken op de afgesplitste percelen.Landhuis Klein Bentveld is in 1923 gebouwd naar een ontwerp van de lokale architect-aannemer Andries de Maaker. De inspiratiebron voor het landhuis, net als overigens enkele andere landhuizen van De Maaker in Bloemendaal en in Overijssel, was gelegen in de landhuizen aan de Vecht in de classicistische barokstijl zoals die vanaf de Gouden Eeuw ontwikkeld is. Deze stijl kan als karakteristiek voor Bloemendaal beschouwd worden. Kenmerken zijn de hiërarchisch, symmetrische gevelindeling en het gebruik van baksteen met als bouwmateriaal zandstenen accenten, met name in de middenpartijen. De indeling van de plattegrond is symmetrisch met een sterke nadruk op de centrale as, van voor- naar achterdeur. Het landhuis lijkt sterk op het tien jaar eerder voltooide landhuis Nyenberg aan de Boekenroodeweg, maar telt een bouwlaag minder en is voorzien van twee korte dwarsvleugels. Het huis Klein Bentveld is op het oude, gelijknamige landgoed gesitueerd. Tot het complex van het huidige huis behoort het toegangshek, maar niet de bouwwerken op de afgesplitste percelen.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave