Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A. 24 .Bentveldseweg 144.Jachthuis

Bentveldsweg 144

1905

Gemeentelijk monument

 Het voormalige jachthuis is vrijstaand en solitair gelegen in de rooilijn van de Bentveldsweg op de driesprong Bentveldsweg en Zwarteweg. De noordoost-zuidwest verlopende Bentveldsweg maakt precies ter plekke van het jachthuis een haakse bocht in westelijke richting naar Zandvoort. Het pand staat pal in zichtlijn van het noordoost-zuidwest verlopende deel en met de nokrichting in het verlengde van deze weg. De gemetselde tuinmuur met monumentale entreekolommen aan de westzijde geeft toegang tot het landgoed Klein Bentveld. Het pand is in 1871 gebouwd als jachthuis van landgoed Klein Bentveld in opdracht van de familie Enschedé. Het ‘jachthuis’ is in deze periode niet meer dan een éénlaags gebouwtje met zadeldak waaronder een zolderverdieping voor de hooiberging. Aan de linker zijgevel (oost) bevindt zich een architectonisch verbijzonderde, zogenoemde waranda met rondbogen. Ergens rond 1900 wordt dit éénlaags gebouwtje verlengd en afgesloten door een mansardekap. In 1910 vindt een ingrijpende verbouwing plaats. De toenmalige eigenaar H. Enschedé vergroot het jachthuis door er een verdieping op te plaatsen. De huidige bouwmassa herinnert aan deze verbouwing. Aan de achtergevel wordt op de verdieping een rechthoekig balkon toegevoegd dat door kolommen wordt ondersteund. De oude en nieuwe toestand is nog zichtbaar op sommige plekken in de gevels doordat een ander baksteentype voor de verhoging is toegepast. In 1918 wijzigt de ‘waranda’ in een erker. Aan de rechter zijgevel wordt een berging aangebouwd. De tuinmuur aan de oostgevel dateert uit 1936.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave