Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

Boekenroodeweg 4 Aerdenh. A.P.Smits 1937

Boekenroodeweg 4

1921

A. P. Smits

Gemeentelijk Monument

 Het landhuis is in 1921 door architect A. P. Smits ontworpen en in 1937 verbouwd en uitgebreid door Smits met C. van der Linde. Smits geniet als lokale architect landelijke bekendheid vanwege zijn landhuizen in de stijl van de Amsterdamse School, onder andere in Aerdenhout (De Kroft , Burgemeester den Texlaan ,1924), Haarlem en Hilversum. Het ontwerp aan de Boekenroodeweg is echter opgetrokken in een meer representatieve architectuur, kenmerkend voor de vroegere architectuur van Smits. In deze periode bestond de dekking veelal uit pannen of leien terwijl later in de jaren twintig de rustieke rieten kappen zouden uitgroeien tot zijn handelsmerk. Op het terrein is muurwerk van een brug over een rel (door mensen gegraven watertransportgreppel) overgebleven. Deze rel ligt ten grondslag aan de naamgeving van de villa, De Relle. Het smeedijzeren hekwerk lijkt ouder te zijn dan het huis zelf en is mogelijk samengesteld. 

Gedeelte (westgevel) van de bouwtekening door architect A.P. Smits.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave