Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

boekeroodeweg 6

Boekenroodeweg 6

1913

Andries de Maaker

Gemeentelijk monument

 

Landhuis Nyenberg is in 1912-1913 gebouwd in opdracht van Arthur baron Van Dedem, naar een ontwerp van de lokale architect-aannemer Andries de Maaker. De inspiratiebron voor het landhuis, net als overigens enkele andere landhuizen van De Maaker in Bloemendaal en alsmede in Overijssel, was gelegen in de landhuizen aan de Vecht in de classicistische barokstijl zoals die in vanaf de Gouden Eeuw ontwikkeld is. Deze stijl kan als karakteristiek voor Bloemendaal beschouwd worden. Kenmerken zijn de hiërarchisch, symmetrische gevelindeling en gebruik van baksteen met zandstenen accenten, met name in de middenpartijen, als bouwmateriaal. 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave