Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.39. Boekenrodeweg 9.Klooster Alverna

Boekenroodeweg 9

18de eeuw

Rijks monument

 

Een gedeelte van het herenhuis van de voormalige buitenplaats Boekenroode is waarschijnlijk in de 18de eeuw gebouwd en vervolgens verschillende malen uitgebreid. In de 17de eeuw is reeds sprake van de hofstede Boekenroode. Op het hoogtepunt aan het einde van de 18de eeuw had de plaats een oppervlakte van 200 morgen. In die periode wordt het park van Boekenroode aangelegd in de landschapsstijl waarschijnlijk door J. G. Michael. Aan de oprijlaan aan de Boekeroodeweg verrijst dan ook de fraaie theekoepel. In 1924 begon de verkaveling van Boekenroode. Het huis zelf werd in dat jaar met de grond er omheen verkocht aan de Vereniging der Zusters Franciscanessen te Heemstede en ingericht tot rusthuis en noviciaat. Aan de noordzijde werd het met een grote vleugel uitgebreid. De naam werd veranderd in Alverna, naar de schuilplaats van Franciscus van Assisi. Verschillende uitbreidingen voor het rusthuis zouden volgen.

R.39. Boekenrodeweg 9.Theekoepel

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave