Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.27.Boekenroodenweg 50-52.Landhuis Marin-Bosch

Boekenroodeweg 50-52

1939-1941

Architect: Van Rossem en Vuyk

Gemeentelijk monument

 

Het huidige landhuis Mariënbosch past in de (late) ontwikkeling waarbij de gedeeltelijk agrarische functie van (heren)boerderijen van bestemming verandert in een luxe woonbestemming. 

De oorspronkelijke boerderij, op T-vormige plattegrond, werd in 1910 verbouwd door de Amsterdamse architecten Van Rossem en Vuyk. Het woongedeelte kreeg bij deze verbouwing een voorgevel in gepleisterd blokverband. Het huidige aanzicht is het resultaat van een tweede verbouwing, feitelijk een geheel nieuw bouwwerk. 

Het ontwerp was van de lokale architect H. W. van Kempen, gebouwd in een stijl die georiënteerd is op de traditionalistische bouwwijze. In deze stijl wordt gerefereerd aan boerderijtypes in het uiterste zuiden van Nederland en de hofstedes in België en Frankrijk. Het voormalige woongedeelte kreeg de huidige monumentale kap en de achterliggende stal werd grotendeels gesloopt. De andere, vrij gelegen, stal werd tot dienstwoning verbouwd en door middel van een overdekte gang verbonden met het hoofdgebouw. Het andere bijgebouw, dat nu nog vrij gelegen is, is onderdeel van het voormalige boerderijcomplex, maar niet betrokken in de verbouwing.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave