Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.136.Burg den Texlaan 15.Landhuis De Kroft

Burg. Den Texlaan 15

1917-1918

Architect: A.P. Smits

Rijks monumentrijk

 

Het landhuis “De Kroft” is in 1917-1918 gebouwd door architect A. P. Smits als woon- en werkruimte voor zichzelf en zijn gezin. Het huis is gebouwd naar voorbeeld van de Engelse landhuisarchitectuur uit het eind van de 19de eeuw, met name het werk van R. N. Shaw en Sir E. L. Lutyens.

Het landhuis is gesitueerd aan de oostelijke rand van villapark Oosterduin op de overgang van de strandwal naar de strandvlakte, waardoor het terrein van west naar oost in hoogte afneemt. De naam van de villa betekent dan ook: hoge zandgrond. Ten zuiden van het huis stroomt een beekje. Door deze situering zijn aan de voorzijde (west) alleen begane grond en verdieping te zien en bevindt het onderhuis zich aan deze zijde onder de grond. Bij landhuis De Kroft ontwierp Smits niet alleen het exterieur en de indeling van het interieur, maar tevens de inrichting van het huis, zoals betimmering en gebruiksvoorwerpen, alsmede de omringende tuin. Het huis verkeert nog grotendeels in oorspronkelijke staat.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave