Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.30.Burg den Texlaan 17-19.Eykengaerde.A-hout  3

Burg. Den Texlaan 17-19

1917

Architect: A.P. Smits

Gemeentelijk monument

 

Dubbel landhuis Eickengaarde in 1917 door 

A. P. Smits ontworpen in de Engelse Landhuisstijl met kenmerken van de Amsterdamse School. Het landhuis is gelegen naast Smits’ beroemdere landhuis De Kroft uit 1917-1918 (rijksmonument). De uiteindelijke uitvoering wijkt af van eerdere ontwerpen. Ook de tuinaanleg van Eickengaarde, waarschijnlijk niet door Smits zelf ontworpen, behoort bij de oorspronkelijke opzet. Zowel de voor- als achtertuin is verdiept aangelegd, waarbij de korte oprit naar het huis de voortuin in twee delen scheidt. De achtertuin heeft terrassen en een bassin. De garage is in dezelfde stijl ontworpen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave