Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.75.Grenslaan bij 20.Twee Hekpijlers.Groot-Bentveld  2

Grenspaal bij 20

1596

Rijks monument

 

Hekpijlers Groot Bentveld

Bij de ingang van de voormalige buitenplaats Groot Bentveld staan twee hekpijlers met bekroning uit de 18de eeuw. Het landgoed kent een lange geschiedenis en ‘het bentveld’ komt al voor in 1596. Begin 19de eeuw bestaat Groot Bentveld uit een herenhuizing met stalling, koetshuis, boerderij en een stenen huis dat later als Jachtlust voorkomt in de akten. Het landgoed lag op de grens van Aerdenhout en Zandvoort bij de Zandvoorterweg. Aan de tegenwoordige Spechtlaan stond de stompe koepel van het landgoed. Begin 20ste eeuw werd een deel van het landgoed verkocht en later verkaveld. Het andere gedeelte, waar het grote huis staat, was in verval geraakt. In de jaren zeventig werd daar een begin gemaakt met de restauratie.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave