Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.56.Koeduinweg 2-2a-2b.t Huis ter Voort

Koeduinweg 2-2a-2b

1905

Architect: J. Wolbers

Gemeentelijk monument

 

De villa genaamd ´t Huis ter Voort is in 1905 ontworpen door de architect J. Wolbers. Wolbers ontwierp in Bloemendaal een aantal villa’s, onder andere in Duin en Daal, alsmede een dokterswoning annex apotheek (Hartenlustlaan 18) en een school met onderwijzerswoning (Bos en Duinlaan 1a). Zijn architectuur is met name in de villa’s hoogst oorspronkelijk, met volstrekt unieke detaillering (vergelijk ook Hoge Duin en Daalseweg 17). De villa combineert Engelse (plattegrond) en Duitse (gevels) invloeden en is in architectuur meer behoudend dan bijvoorbeeld de villa’s die Wolbers ontwierp in Duin en Daal en aan de Mollaan (1a). De gemetselde muur aan het begin van de oprijlaan is in 1938 toegevoegd door de lokale architect P. Rijnierse. Het metselwerk is geheel wit gesausd (niet oorspronkelijk).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave