Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.74.Nachtegalenlaan 12.Landhuis t Sant  2

Nachtegalenlaan 12

1928-1929

Architect: Wouter Hamdorff

Gemeentelijk monument

 

Landhuis ’t Sant is in 1928-1929 in opdracht van A. Bijl Nachenius gebouwd naar een ontwerp van Wouter Hamdorff (1890-1965), de Larense architect die met name (landelijk) bekend is vanwege zijn villaontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de vaak sterk expressief vormgegeven rieten kappen en de geboetseerd aandoende wijze waarop de vier gevels en de kap in elkaar overgaan. Dit kenmerk was niet voorbehouden aan Hamdorff, maar geldt de Amsterdamse School als stroming. Het was echter Hamdorff die door toepassing van deze stijlmiddelen tot de meest sprekende voorbeelden wist te komen. Andere stijlkenmerken van de Amsterdamse School zijn de rijke detaillering waaronder het gebruik van glas-in-lood. De architect werkte voornamelijk in Laren en omgeving, maar ook daar buiten. Onder andere is van zijn hand de villa in Vogelenzang, maar ook het huis Schapenduinen aan de Brederodeweg te Bloemendaal uit 1930. Dit huis is echter opgetrokken in een wat strakkere stijl en ontbeert een rietkap hetgeen typerend is voor de jaren dertig waarin de Amsterdamse Schoolstijl over haar hoogtepunt heen is en in algemene zin een verzakelijking optreedt. Het ontwerp van Hamdorff voor het Larense Singermuseum uit 1953-1956 is ten slotte geheel verwijderd van de ooit zo populaire architectuurstroming. Landhuis ’t Sant is op te vatten als een late, maar briljante opleving van een stijl die weldra het onderspit zou delven tegen de meer functionalistisch georiënteerde architecten. Bijzonder is de manier waarop de golving van de kap van de éénlaags garage het hoogteverschil in het omringende landschap begeleidt.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave