Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.76.Oosterduinweg 254.De Distel

Oosterduinweg 254

1902

Architect: Jos Cuypers en Jan Stuyt

Gemeentelijk monument

 

De villa De Distel, in 1902 ontworpen door Jos Cuypers en Jan Stuyt, is opgetrokken in een schilderachtige bouwstijl, sterk beïnvloed door Engelse voorbeelden. De afzonderlijke kappen boven de diverse bouwdelen (dienst, wonen, entree), de gevarieerde vensters en de hoge schoorstenen zijn daar getuigen van. Tezamen met het tegeltableau is de villa exemplarisch voor de wijze waarop de Engelse Arts and Crafts-beweging invloed uitoefende op de nieuwe Nederlandse bouwkunst, die zich afzette tegen de negentiende-eeuwse neostijlen. Opvallend is het daarom dat in de zoektocht naar een nieuwe architectuurstijl voor landhuizen dezelfde architecten twee jaar later terug zouden grijpen op de meer traditionele bouwstijl van de zeventiende en achttiende eeuw (Hilverheuvel, Midden Duin en Daalseweg 29). Hier waren Duitse maar ook Hollandse voorbeelden debet aan. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave