Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

bennebroekerlaan 10

Bennebroekerlaan 10

19de eeuw

Gemeente monument

Villa De Lijsterhof is vrijstaand en beeldbepalend gelegen aan de noordzijde van de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Een eenvoudige, stalen bruggetje verbindt de Bennebroekerlaan met de villa en het omringende erf. Het pand staat links (west) van de oprit. Vanaf het midden van de 19de eeuw trekt Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrijst een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen.  Het pand is circa 1890 gebouwd en ontworpen in neorenaissance trant met invloeden van de Chaletstijl. Het neorenaissance aspect blijkt onder meer uit de gepleisterde hoek- en neggenblokken, waterlijsten en siermetselwerk. Invloed van de Chaletstijl is te zien in de combinatie van brede dakoverstekken met houten korbelen, sierspant en topgevelbeschot. 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave