Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

 

bennebroekerlaan 12

Bennebroekerlaan 12

1933

Gemeente monument

Villa Eikenhorst is vrijstaand gelegen aan de noordzijde van de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Een eenvoudig, houten bruggetje verbindt de Bennebroekerlaan met de villa. Het pand staat op het erf links (west) van de oprit. Vanaf het midden van de 19de eeuw trekt Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verijst een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen. Het plan voor de bouw van een ‘landhuis’ aan de Bennebroekerlaan dateert uit 1933. Architect is J. van de Rotte. De villa is ontworpen in een zakelijke trant met sobere en zorgvuldig gemetselde bakstenen gevels en een met verglaasde pannen gedekt steil dak met brede overstekken en steile topgevels. 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave