Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

bennebroekerlaan 25-27

Bennebroekerlaan 25-27

1850

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 25-27 is vrijstaand gelegen op een terugspringende voorgevelrooilijn aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan. De voorgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de, parallel hieraan gelegen, Bennebroekervaart. De Bennebroekervaart, te weten het deel vanaf de Roohellerbrug naar de Rijksstraatweg, is in de loop van de 17de eeuw gegraven. De Bennebroekerlaan wordt pas in de loop van de 18de eeuw bebouwd, voornamelijk met buitenplaatsen (vooral blekerijen). Als gevolg van de algehele economische malaise vanaf het midden van de 18de eeuw tot in het midden van de 19de eeuw raken ze in verval. De sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, stoomtram, dorpsverlichting) vanaf het midden van de 19de eeuw trekt veel renteniers en welgestelde forensen naar Bennebroek. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrijzen luxueuze villa’s en herenhuizen. Het dubbele woonhuis Bennebroekerlaan 25-27 is circa 1850 gebouwd in een eclectische, neoclassicistische trant met een strakke, symmetrische opzet van de wit geschilderde, gepleisterde voorgevel.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave