Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

bennebroekerlaan 29

Bennebroekerlaan 29

19de eeuw

Gemeentelijk monument

Woonhuis 

Bennebroekerlaan 29 is vrijstaand gelegen aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan op een, ten opzichte van de buurpanden, sterk naar voren springende rooilijn. Het pand behoort tot de oudste bebouwing langs deze laan en  dateert uit het begin van de 19de eeuw. De voorgevel staat pal aan de weg en is  georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de, parallel hieraan gelegen, Bennebroekervaart. De Bennebroekervaart, te weten het deel vanaf de Roohellerbrug naar de Rijksstraatweg, is in de loop van de 17de eeuw gegraven. De Bennebroekerlaan wordt pas in de loop van de 18de eeuw bebouwd, voornamelijk met buitenplaatsen (vooral blekerijen). Als gevolg van de algehele economische malaise vanaf het midden van de 18de eeuw tot in het midden van de 19de eeuw raken ze in verval. De woning is in 1979 en 1989 intern en aan de achterzijde gewijzigd en vergroot.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave