Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.8.Bennebroekerlaan t-o 43.Trambrug.B-Broek  2

Bennebroekerlaan t/o 43

1932

Gemeentelijk monument

 De voormalige trambrug ligt over de Bennebroekervaart, ten westen van de Roohellerbrug. De brug ligt vrijwel in het verlengde van de Bennebroekerdreef. Vanuit het vlakke, groene terrein aan de noordzijde en vanaf het kruispunt Bennebroekerlaan – Schoollaan – Binnenweg is de brug goed zichtbaar. De brug dateert uit 1932. Vanaf dat jaar tot 1948 rijdt de elektrische tram over de Binnenweg, passeert de Nederlands Hervormde kerk aan de achterzijde, passeert de Bennebroekervaart via de trambrug en rijdt over de Bennebroekerdreef naar de Rijksstraatweg. De elektrische tram was de opvolger van de stoomtram die van Haarlem naar Leiden reed. Ook de stoomtram had sinds 1881 verschillende haltes in het dorp: op de Binnenweg, de Bennebroekerlaan en de Rijksstraatweg. De brug doet nu dienst als voetgangersbrug. Het houten brugdek en de houten, eenvoudige brugleuningen dateren uit latere tijd.
De twee deels ingegraven kanonslopen aan de zuidzijde, ter weerszijden van het pad naar de brug, zijn pas recent naar deze plek verhuisd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave