Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.11.Binnenweg 2-4.Koetshuis te Bennebroek  2

Binnenweg 2-4

19de eeuw

Gemeentelijk monument

Koetshuis Huis te Bennebroek

Vanaf 1653 hoort Bennebroek niet langer tot Heemstede maar wordt een zelfstandige ambachtsheerlijkheid. De stichting van Bennebroek is vanaf dit jaar een feit. De ambachtsheren (de eerste is Adriaan Pauw jr.) zetelen sinds 1657 in Hofstede Duijnwijck, korte tijd later Huis te Bennebroek genaamd. Huis te Bennebroek wordt verschillende keren al dan niet ingrijpend verbouwd en in 1972 gesloopt. Als één van de dienstgebouwen is dit koetshuis met dienstwoning wel behouden gebleven. Het voormalige koetshuis dateert in zijn uiterlijke verschijningsvorm uit de 19de eeuw. Waarschijnlijk is de kern veel ouder. Het gebouw is vrijstaand gelegen aan de oostzijde van de Binnenweg, achter het weiland dat deel uitmaakt van het Bennebroekbos. Het ligt ten noorden van het voormalige Huis te Bennebroek. Het pand is in de loop van de tijd ingrijpend verbouwd. In 1958 zijn enkele bijgebouwen geplaatst waaronder een garage en schuur. Een ingrijpende verbouwing vond plaats eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Hierbij werd het voormalige koetshuis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave