Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.12.Binnenweg 10 Woonhuis 1945  2

Binnenweg 10

1945 Voorgevel, 17de eeuwse kern

Gemeentelijk monument

Het neorenaissance woonhuis Binnenweg 10 is gebouwd in de rooilijn van de Binnenweg. Het pand is vrijstaand gelegen. Aan de noordzijde is het door middel van een binnenplaats en een hekwerk gescheiden van het buurpand. Het maakt deel uit van de dorpsbebouwing rond de Reek die vanaf het midden van de 17de eeuw tot ontwikkeling kwam.  

Het gebouw dateert in de kern mogelijk uit 1663. Dit jaartal heeft in het recente verleden de voorgevel gesierd. In ieder geval was de voorgevel in het midden van de 18de eeuw uitgevoerd als tuitgevel met, onder meer, enkele zesruits schuiframen met drieruits bovenlichten. De huidige trapgevel dateert uit 1945. Het ontwerp van deze nieuwe voorgevel is van de architect W.J. Pieterse uit Aerdenhout. De gevel is vóór de oude tuitgevel geplaatst. Daartoe werd de bestaande bepleistering afgehakt waarna een nieuwe metselwerk gevel met trapgevel werd opgetrokken. Omdat de opdrachtgever ook enige ‘veranderingen ter verfraaiing der gevel’ wilde werden de gevelopeningen ook gewijzigd. De neorenaissancegevel is het resultaat.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave