Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

grote sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

1928

Gemeentelijk monument

De villa, bestaande uit een dubbel woonhuis, is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied ten oosten van de Rijksstraatweg dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw wordt verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuindorpachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing. De villa ligt op de kruising van de Grote Sparrenlaan en de Doornincklaan. De voorgevel is parallel aan de Grote Sparrenlaan gebouwd. Het pand is rond 1928 gebouwd. Dat jaar verschijnt namelijk een artikel over het interieur, geschreven door de eigenares V. Hartogh-Snoek. De naam van de architect is niet geheel zeker. Evenwel op een bouwtekening uit 1939 voor de bouw van een schuur bij nr. 4 wordt als architect A. Hartogh genoemd. Het ontwerp van de schuur is overeenkomstig de architectuur van de villa. Het is goed mogelijk dat Hartogh rond 1928 eveneens het ontwerp voor de villa leverde. Het ontwerp is georiënteerd op de Engelse Landhuisstijl met elementen van de Amsterdamse School waarbij vooral de forse met leipannen gedekte kap met overstekken en ooglidvensters, de plastisch gevormde gevels en de overhoekse erkers kenmerkend zijn. 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave