Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.50. Kerklaan 9.Pastorie Kloostercomplex  St Lucia-Parochie

Kerklaan 9

Nicolaas Nelis

1899

Gemeentelijk monument

De pastorie van de St. Jozefkerk, in de bouwstijl van de neogotiek,  is vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Kerklaan, pal naast de parochiekerk St. Josef en tegenover de St. Franciscusschool. Het pand is gelegen op een sterk terugspringende rooilijn. De zijgevel is georiënteerd op de Kerklaan, de voorgevel op de pastorietuin. Langs de voorgevel, door de pastorietuin, loopt een toegangspad naar het parochiekerkhof. De Haarlemse architect-aannemer Nicolaas Nelis, lid van het kerkbestuur, tekent het ontwerp. Hij levert eveneens het ontwerp voor de St. Jozefkerk en voor het St. Luciaklooster. In 1899 vindt de bouw plaats. De stichtingssteen met de naam van de eerste pastoor Th. H. J. Abels zit in de zijgevel.   

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave