Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.53.Kleine Sparrenlaan 1.Sparrenduin.B-Broek  2

Kleine Sparrenlaan 1

Van Waveren

1922, 1929

Gemeentelijk monument

De villa Sparrenduin is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuinstadachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing. Op de gronden van Het Duin krijgt de Hillegomse bloembollenhandelaar 

T. M. H. van Waveren in 1922 toestemming tot de bouw van een houten villa. Op de blauwdruk uit 1922 staat als architect de naam Van Waveren vermeldt dus het is waarschijnlijk dat hij het ontwerp tekende. In afwijking van de bouwverordening die houtbouw verbood (brandgevaar) kreeg Van Waveren toestemming voor de bouw. Naar zijn wens zouden de vensters, deuren en het dak van het houten huis in opvallende, heldere kleuren als okergeel en helgroen geschilderd worden. Drie jaar later vindt een uitbreiding aan de achterzijde plaats. In 1929 vindt een ingrijpende verbouwing en forse vergroting van het bouwvolume plaats waarbij het oostelijke deel van de villa tot stand komt. J. C. Brand tekent voor dit ontwerp.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave