Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.55.Kleine Sparrenlaan 22.Sparrenduin.B-Broek

Kleine Sparrenlaan 22

Wildeboer

1922

Gemeentelijk monument

De met riet gedekte villa is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuinstadachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing. Het pand is parallel aan de Sparrenlaan gebouwd. Het werd in 1922 gebouwd in opdracht van de kunstschilder Herman Kruyder naar ontwerp van architect Wildeboer. Het ontwerp is georiënteerd op de agrarische Gooise bouwkunst. Dit in landelijke stijl gebouwde boerderijachtige villatype, het zogenoemde landhuis, kwam na de Eerste Wereldoorlog sterk in de mode. Het type wordt onder meer gekenmerkt door een golvende rieten kap met onregelmatige hoogte van de kapvoet. De villa is gebouwd in de trant van de Gooise landelijke bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School. 

De belangrijkste wijziging dateert uit 1972 toen de woning aan de achterzijde vergroot werd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave