Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.54.Kleine Sparrenlaan bij 2.Transformator Station.B-Broek  2

Kleine Sparrenlaan bij nr. 2

J. B. van Loghem

1931

Gemeentelijk monument

Dit transformatorstation in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd, is vrijstaand gelegen aan de Kleine Sparrenlaan. Het is via een (licht glooiend) toegangspad bereikbaar en in 1931 gebouwd in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord Holland. Het is gebouwd in een tijd dat de architectonische vormgeving van dergelijke utiliteitsgebouwtjes bijzondere aandacht kreeg. De naam van de architect is op de oorspronkelijke bouwtekening niet aanwezig. Maar gezien het feit dat het PEN de architect J. B. van Loghem onder contract had is het waarschijnlijk, mede gezien de stijlkenmerken van het gebouwtje, dat hij de ontwerper is geweest. Aan de Zwarteweg staat een vergelijkbaar (verbouwd) type uit 1929. 

 

 kl sparrenlaan transformator nr. 2

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave