Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.81.Reek 3-3a. Werkplaats

Reeks 3

1844

Gemeentelijk monument

Het woonhuis is gelegen in de rooilijn, in de aaneengesloten bebouwingswand van de Reek. Het pand maakt deel uit van de historische dorpskern van Bennebroek die vanaf het midden van de 17de eeuw tot ontwikkeling kwam. De bebouwing langs de Reek bestaat aanvankelijk uit vrijstaande panden, gelegen dicht bij de Roohellerbrug. Langzaamaan treedt verdichting op wat uiteindelijk leidt tot een aaneengesloten bebouwingslint.   Het woonhuis dateert mogelijk uit 1844. In de tuinmuur in de achtertuin is een (herplaatste) stichtingssteen ingemetseld waarop het jaartal 1844 is vermeld. Onder meer gezien het toegepaste metselwerk en de verschijningsvormen van de ramen op de verdieping van de voorgevel zou de bouw van het pand uit deze periode kunnen zijn. Rond 1910 vindt een verbouwing plaats. Kozijnen en ramen op de begane grond zijn toen gewijzigd. Waarschijnlijk gelijktijdig met de verbouw rond 1910 is het buurpand verbouwd tot bij dit woonhuis behorende werkplaats. De voorgevel van Reek 3 is ontworpen in een traditionele, klassiek georiënteerde stijl met kroonlijst en centrale dakkapel met vleugelstukken.

In de loop der tijd onderging het pand enige veranderingen en uitbreidingen die vooral de achterzijde betreffen. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave