Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

 

G.81.Reek 3-3a.Woonhuis

Reek 3a

18de eeuw

Gemeentelijk monument

De voormalige werkplaats bestaat uit een voorhuis en een achterhuis dat in de loop der tijd met elkaar is verbonden. Het pand dateert in de kern waarschijnlijk uit 18de eeuw. De kapconstructie van het achterhuis met zware, (waarschijnlijk) eikenhouten spanten en schoren en houten pen gat verbindingen met toognagels wijst daar op. Het voorhuis dateert uit circa 1910 en wordt bestemd als werkplaats. Tegenwoordig is het pand in gebruik als woonhuis met werkruimte. 

In de loop der tijd onderging Reek 3a enige veranderingen en uitbreidingen die vooral het interieur en wijzigingen aan de achterzijde betreffen. De voorgevel is op enig moment wit gesausd. Hierdoor is de authentieke baksteenarchitectuur aangetast.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave