Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.83.Rijksstraatweg 43.Oude Raadhuis

Rijksstraatweg 43

F. G. N. Haitsma Mulier

1894

Gemeentelijk Monument

Het voormalige raadhuis, nu woonhuis, is oorspronkelijk vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg. Een poort verbindt het pand aan de noordzijde met het buurpand. Het gebouw dateert uit 1894. Het ontwerp, in een voor die tijd karakteristieke, rijk gedecoreerde neorenaissancestijl, is van de Haarlemse architect  F. G. N. Haitsma Mulier (1845-1910). Tot de bouw van het nieuwe raadhuis aan de Bennebroekerlaan in 1972 deed het dienst als raadhuis van Bennebroek. Aan de achterzijde zit een aanbouw die fungeerde als conciërge- of veldwachterswoning. Het uurwerk in de gevel naast de entree is in 1899 geschonken door burgemeester P. N. van Doorninck naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave