Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.84.Rijksstraatweg 46.Villa Bennett Home  2

Rijksstraatweg 46

1920

Gemeentelijk monument

De villa Bennett Home is gesitueerd op de hoek van de Rijksstraatweg en de Kleine Sparrenlaan. Het is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuinstadachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing. 

Het pand is in 1920 gebouwd volgens het Amerikaanse houtbouwsysteem Bennett-Homes. Deze uit Noord-Amerika afkomstige gevelbewerking om buitengevels te bouwen was een systeem van wandstijlen waartegen aan de buitenzijde geschaafd en geploegd beschot werd aangebracht. Daar werd vervolgens geprepareerd papier op aangebracht waarna de gevels werden bekleed met houten leien (shingles) die dubbel over elkaar in waterdicht verband werden aangebracht. Het dak werd bedekt met ‘rubberoid leien’.    

Het pand is als bouwpakket ingevoerd uit Noord-Amerika. De verschijningsvorm te weten de blokvormige opbouw op een vrijwel vierkante plattegrond, het tentdak met brede overstekken en de houten gevels vertonen enige invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Op de oorspronkelijke bouwtekening uit 1920 wordt de villa als La Salle aangeduid. Wanneer de naam Bennett Home, de productnaam van het bouwsysteem, werd ingevoerd is onduidelijk. Bennett Home was van 1956 tot 1958 woonhuis van cabaretier Toon Hermans.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave