Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.88.Rijksstraatweg 113.Kerk

Rijksstraatweg 113

A. T. Kraan

1932

Gemeentelijk monument

Complex Stichting Vogelenzang

(De Geestgronden). De kerk is vrijstaand gelegen, precies in het midden van de noord-zuid georiënteerde as van het administratiegebouw en de watertoren. Het gebouw lag eveneens in het middelpunt van de, niet meer aanwezige, oost-westas. De kerk staat op een licht verhoogd terrein als symbolische verwijzing naar de hogere kerkelijke en geestelijke orde. Aan de voorzijde (zuid) ligt het, door de paviljoens Beukenhorst en Lokhorst en het administratiegebouw omgeven ‘paviljoensplein’. Aan de achterzijde (noord) ligt een uitgestrekt gazon dat ooit dezelfde inrichting had als het ‘paviljoensplein’ aan de voorzijde van de kerk. In zijn situering en in markante opbouw vormt het kerkgebouw het scharnierpunt tussen het administratiegebouw en de watertoren. Het vormt tevens het hoofdmoment van het ‘paviljoensplein’.  Architect A.T. Kraan ontwierp de kerk in 1932 in een vernieuwende expressionistische stijl. Inwendig is het gebouw uitgevoerd als een ongedeelde kerkzaal.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave