Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.1. Aelbertsbergweg 1.Boerderij Huis te Bloemendaal  2

Aelbertsbergweg 1

17de eeuw

Rijks monument

De boerderij Huys te Bloemendaal is zo genoemd omdat het op de voormalige gronden staat van het middeleeuwse grafelijke Huys te Bloemendaal. De plek waar de geschiedenis van Bloemendaal begon. De ingang bevindt zich bij het clubgebouw van de hockeyclub Bloemendaal. De boerderij heeft vanaf de 17de eeuw dienst gedaan als bijgebouw voor het in omstreeks 1100 gebouwde grafelijke huis. De lage langgerekte boerderij heeft de typische kenmerken van oude gebouwen in Kennemerland  waaronder het zadeldak. In de 20ste eeuw stond de boerderij bekend als de boerderij van de familie Uitendaal, die daar vele jaren heeft geboerd.  In 1992 vond een flinke restauratie plaats in opdracht van de toenmalige eigenaar de heer W. P. Witkop.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave