Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.10.Bergweg 3. Bleek en Berg

Bergweg 3

Rijks monument

Bleek en Berg


De naam van de vroegere blekerij/ buitenplaats/boerderij is ontleend aan de functie als blekerij aan de voet van het binnenduin. In 1627 wordt een Pieter Gillesz Malefijt genoemd, als lijnwaadbleker op blekerij Bleek en Berg. De oorspronkelijke linnenblekerij werd begin 19de eeuw steeds minder rendabel en er werd een klein buitentje gesticht waarbij de oorspronkelijke boerenwoning ging veranderen tot ‘herenhuizinge’ , compleet met boomgaard, moestuin en sterrenbos. Het ging de eigenaars niet goed en in de loop van de jaren werd het buiten opnieuw weer boerenwoning en ging het langdurig in de verhuur als jachthuis. In 1879 werd het gekocht door Willem Borski die er zijn Elswoutse bezittingen mee vergrootte. Onder de vele pachters was het de familie Bulters die er lang heeft gewoond. Het huidige gebouw verkeert in originele staat, maar enig onderhoud zou geen kwaad kunnen. De boerderij is een langhuistype, een laag gebouw met topgevels. Op het dak is een luidklok en de datering zou liggen uit de 17de of 18de eeuw. Vanaf 1939 was het gebouw een vast honk voor de Scoutinggroep Elswout. In 1959 verwierf de gemeente Bloemendaal het eigendom en wordt het deels verhuurd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave