Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.26. Bloemendaalseweg 126. Les-Petitis

Bloemendaalseweg 126

18de eeuw

Rijks monument

Het statige pand met klassieke deuromlijsting op de hoek Bloemendaalseweg Mollaan is gebouwd in de periode van de 18de eeuw als onderdeel van het tegenovergelegen herenhuis van Sparrenheuvel. Aan de achterzijde is aan het pand een latere uitbouw toegevoegd. Sparrenheuvel kwam zelf al 1739 in handen van Johan Scheerenbergh, koopman en bankier te Amsterdam. In de beschrijving wordt gesproken van een hofstede met herenhuisinge, stallinge, koetshuis,
tuynmanswoninge, boomgaarden, moestuynen, vijver en een Waranda aan de overzijde van de weg. Met die Waranda wordt hoogstwaarschijnlijk het tegenwoordige pand 126 bedoeld. Bij de verkaveling van Sparrenheuvel in 1849 wordt het huis verkocht als een zelfstandige woning. Het huis is later bekend geworden als woning van huisdokter Immink (zie ook Bloemendaalseweg 139). Thans kinderdagverblijf.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave