Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.16. Bloemendaalseweg 127-131.Patna huisjes.van Riessen

Bloemendaalseweg 127-131

1842

Gemeentelijk monument

De zoganaamde Patnahuisjes, bestaande uit een gebouw waaronder twee woningen en een voormalig koetshuis met stalling. Het geheel behoorde vroeger tot het buitentje Bloemoord , het huidige witgepleisterde huis op de hoek Bloemendaalseweg 125, thans Welzijn Bloemendaal. In 1842 liet Bloemendaals burgermeester Nicolaas Rouwens (1797-1853) op de grond van de afgebroken Blauwselfabriek Blauwsellust zijn Bloemoord bouwen met de achtergelegen Patnahuisjes en koetshuis. In de voormalige stalling van het koetshuis is reeds jaren smederij Van Riessen gevestigd.  Dwarshuis,  zonder verdieping en met pannen schilddak, waarin twee dakkapellen met geprofileerde lijsten. Gemetselde hoeklisenen. Geprofileerde gootlijst; getoogde vensters, eenvoudig bovenlicht.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave