Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R 27. Bloemendaalseweg 133-135.Patna.van Riesen.  4

Bloemendaalseweg 133-135

18de eeuw

Rijks monument

Aan het einde van het pad tussen Welzijn Bloemendaal en het herenhuis Sparrenheuvel, staat de voormalig dubbele personeelswoning van de hofstede Patna, het tegenwoordige Sparrenheuvel. Het pand is gebouwd als dwarshuis in de 18de eeuw. De hofstede Sparrenheuvel kreeg zijn huidige vorm ten tijde van de Amsterdamse koopman  Willem Hendrik Backer. Hij kocht op 1 november 1822 Sparrenheuvel en liet kort daarna Sparrenheuvel uitbreiden met de neoclasicistische voorgevel met de zuilen aan de Bloemendaalseweg door architect J. D. Zocher. Deze veranderde tevens de landschappelijke tuinaanleg van Sparrenheuvel. De voormalige dienstwoning was jarenlang het ouderlijke huis van de familie Van Riessen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave