Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.26. Bloemendaalseweg 154

Bloemendaalseweg 154

D. Fiemens

1901

Gemeentelijk monument

Vrijstaand gelegen woning aan westzijde van de Bloemendaalseweg, vlakbij het Gemeentehuis van Bloemendaal. Het pand is in 1901 gebouwd als tuinmanswoning van het landgoed Lindenheuvel (Ter Hoffsteedeweg). De architect is D. Fiemens en het pand bestaat oorspronkelijk uit een, op L-vormige plattegrond opgetrokken, deels onderkelderde, éénlaags woning met kapverdieping onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken die met leien zijn gedekt. De voorgevel is een langsgevel met een centrale dakkapel op het voordakschild. Het huidige uiterlijk dateert uit 1949. De woning wordt vergroot aan de voorzijde. Het pand krijgt een geheel nieuwe voorgevel met risalerende topgevel en nieuwe kap en wijzigt intern. Het ontwerp van de verbouwing gebeurt in een, voor het jaar 1949 opvallende, neorenaissancestijl. De toepassing van speklagen en segmentbogen met gepleisterde sluitstenen zijn een echo van de laat 19de-eeuwse vormentaal. De breed overstekende steekkap van de topgevel en van de dakkapel wijst op invloed van de Chaletstijl. In de loop van de tijd onderging het pand zelf geen ingrijpende veranderingen. Aan de achterzijde is een moderne, plat afgedekte, transparante aanbouw gerealiseerd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave