Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.25. Bloemendaalseweg 125.Welzijn Bl-daal  2

Bloemendaalseweg 125

19de eeuw

Rijks monument

Bloemoord.

Op de plaats van het huidige pand waar Welzijn Bloemendaal is gevestigd, stond al vroeg in de 17de eeuw het blauwselfabriekje Blauwsellust met woning van de familie Marijns. In de fabriek werd het mineraal kobalt tot poeder vermalen en dat vervolgens door blekers op de blekerij werd gebruikt in het bleekproces als witmaker voor het linnen en garen. Het was immers nog de tijd dat Bloemendaal en Overveen veel blekerijen hadden op hun grondgebied. Nadat de blauwselfabriek in de 19de eeuw werd opgeheven, zag Bloemendaals burgemeester Nicolaas Rouwens (1797-1853) kans de voormalige blauwselfabriek met woning in 1842 te kopen. Rouwens kende in zijn tijd de vele buitenplaatsbewoners van nabij en wilde zelf ook wel wat rianter gaan wonen. Hij liet er geen gras over groeien en begon direct na de overdracht de nodige opstallen van Blauwsellust te slopen. Kort daarna liet hij er zijn buitentje Bloemoord bouwen met aangebouwde theekoepel en de achtergelegen Patnahuisjes als personeelswoningen met koetshuis. In het nog bestaande koetshuis is de smederij Van Riessen gevestigd. Na Nicolaas Rouwens werd Bloemoord regelmatig verhuurd totdat in 1940 Bloemoord over gaat naar de gemeente Bloemendaal. In die periode werd de koepel. Bekend als ‘de puist’ in verband met de wegverbreding gesloopt (zie ook Bloemendaalseweg 120,122, 133 en 135).

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave