Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.41.Brederodelaan 40.PZ Dienstwoning

Brederodelaan 40

Eind 19de eeuw

Rijks monument

Complex Meerenberg


Terrein voormalig Provinciaal Ziekenhuis. Voormalige dubbele dienstwoning, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende “Gesticht Meerenberg”, sinds 1918 “Provinciaal Ziekenhuis nabij Santpoort” geheten. De dienstwoning, welke dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw, werd oorspronkelijk in tweeën bewoond. Het pand bevatte volgens archiefstukken een woning voor de machinist en een woning voor de veldwachter. In latere jaren is het pand inwendig verbouwd tot één woning. De voormalige dienstwoning ligt ten westen van de Brederodelaan schuin op de weg, net ten zuiden van de tweede ingang tot het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis. Het ziekenhuis is in 1991 deels verplaatst naar Amsterdam. In de detaillering vertoont de voormalige dienstwoning invloeden van het eclecticisme, onder andere neoclassicistische motieven en chaletinvloeden.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave