Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brederodelaan 36

Brederodelaan 36

F.W.M. Poggenbeek

1902

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Vrijstaand gelegen woning aan de westzijde van de Brederodelaan en staat iets getordeerd ten opzichte van de weg. Aan beide zijden van deze laan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, staan dienstwoningen die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het pand staat, tezamen met de buurpanden Brederodelaan nr. 38 en 40 aan een kleine pleinvormige ruimte. Het pleintje vormt in de tijd van het ‘gesticht’ de dienstingang van het terrein middels een inrijhek dat tussen nr. 38 en nr. 40 was geplaatst. De drie aan dit pleintje gelegen panden (nr. 36, 38, 40) waren in 1902 bestemd als dienstwoning voor respectievelijk de gasstoker, de veldwachter en de machinist. Brederodelaan 36 is in 1902 gebouwd als dienstwoning voor de gasstoker van het gesticht Meer en Berg. De Meer en Bergse gestichts-architect F. W. M. Poggenbeek levert het ontwerp. Poggenbeek voert de woning uit in traditionele trant met lichte invloed van de Chaletstijl dat onder meer zichtbaar is in de brede dakoverstekken. De erker aan de noordgevel dateert uit 1914. Aan de achtergevel zit een aanbouw van latere datum.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave