Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brderodelaan 38

Brederodelaan 38

F.W.M. Poggenbeek

1902

Complex Meerenberg


Dienstwoning voormalig Provinciaal Ziekenhuis. Vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Brederodelaan. Aan beide zijden van deze laan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, staan dienstwoningen die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het pand staat, tezamen met de buurpanden Brederodelaan nr. 40 en 36 aan een kleine pleinvormige ruimte. Het pleintje vormt in de tijd van het ‘gesticht’ de dienstingang van het terrein middels een inrijhek dat tussen nr. 38 en nr. 40 was geplaatst. De drie aan dit pleintje gelegen panden (nr. 36, 38, 40) waren in 1902 bestemd als dienstwoning voor respectievelijk de gasstoker, de veldwachter en de machinist . Brederodelaan 38 is in 1892 gebouwd als dienstwoning voor de veldwachter van het gesticht Meer en Berg. Het ontwerp is mogelijk van de gestichtsarchitect van Meer en Berg F. W. M. Poggenbeek die sinds 1888 in dienst was van Meer en Berg. Hij ontwerpt grote bouwwerken zoals het Zusterhuis (gesloopt) en andere dienstwoningen aan de Brederodelaan waaronder de voormalige het buurpand Brederodelaan 36. Het pand is uitgevoerd in Chaletstijl met brede dakoverstekken die door sierkorbelen worden onderkraagd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave