Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brederodelaan 42

Brederodelaan 42-44

A. van der Linden

1883

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Dienstwoningen voormalig Provinciaal Ziekenhuis
Brederodelaan 42-44 is vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Brederodelaan. Aan beide zijden van deze laan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, staan dienstwoningen die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het is in 1883 gebouwd als dienstwoning voor de administrateur van Meer en Berg. Het pand
wordt in 1903 verdubbeld (nr. 44) met een dienstwoning voor de huismeester van het Meer en Berg. De Meer en Bergse gestichts architecten A. van der Linden en zijn opvolger F.W.M. Poggenbeek leveren het ontwerp voor respectievelijk nr. 42 en nr. 44. De woningen zijn ontworpen in een eclectische, aan het neoclassicisme verwante bouwstijl. De symmetrische opzet met risalerende middenpartij, oeil de boeuf en flauw hellende daken zijn kenmerkend. In 1917 wordt aan de voorgevel van nr. 44 een erker aangebouwd. In 1939 krijgt ook nr. 42 een erker aan de voorgevel.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave