Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brederodelaan 50

Brederodelaan 50-50a

F.W.M. Poggenbeek

1905

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Directeurswoning voormalig Prov. Ziekenhuis
Brederodelaan 50, 50a is vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Brederodelaan en staat naast de protestantse kerk van Meer en Berg. Aan beide zijden van deze laan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, staan dienstwoningen die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het pand Hoogzicht als directeurswoning is in 1905 gebouwd als woning voor de ‘eersten geneesheer directeur van het gesticht Meerenberg’. De Meer en Bergse gestichtsarchitect F. W. M. Poggenbeek levert het ontwerp. Poggenbeek voert de woning uit in traditionele trant met lichte invloed van de Chaletstijl dat onder meer zichtbaar is in de asymmetrische opzet, de brede dakoverstekken, de met beschot beklede topgevel en de houten luiken. Op de oorspronkelijke bouwtekening uit 1904 staat de zuidgevel (de gevel met de erker) als voorgevel aangemerkt. De gevel langs de Brederodelaan is dus als zijgevel ontworpen. Het pand is in 1951 verbouwd tot dubbel woonhuis. De bestaande entree in de noord gevel is toen verdubbeld.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave