Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brederodelaan 57

Brederodelaan 50-75,77, Van Ewijckweg 2-8 en Duinlustparkweg 3-23

K.P.C. de Bazel

1914

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Personeelswoningen voormalig Prov. Ziekenhuis Het woningcomplex binnen de driehoek Brederodelaan, Van Ewijckweg en Duinlustparkweg bestaat uit vrijstaande twee onder één kapwoningen en één vrijstaande woning. Het complex staat aan de oostzijde van de Brederodelaan bijna tegenover de voormalige hoofdentree van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis. De dubbele woonhuizen met ruime tuinen staan aan gebogen lanen als in een tuinwijk. Aan beide zijden van de Brederodelaan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, staan dienstwoningen die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het complex is in 1914 gebouwd. Op de situeringstekening uit 1913 is het perceel Brederodelaan 77 (hoek BrederodelaanDuinlustparkweg) nog leeg. Het huidige pand, bestemd als dokterswoning, wordt waarschijnlijk wel gelijktijdig met de andere woningen gebouwd. Zowel het stedenbouwkundig plan als het architectonisch ontwerp is van de hand van architect K. P. C. de Bazel. De architectkeuze was ingegeven door Provinciale Staten van Noord-Holland (eigenaar van Meer en Berg). Zij adviseerde een ‘bekwaam’ architect aan te trekken om tegemoet te komen aan de, tegen de bouw van de woningen protesterende, buurtbewoners.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave