Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

brederoodseweg 29 nr. 2

Brederoodseweg 29

F.W.M. Poggenbeek

1905

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Dokterswoning voormalig Prov. Ziekenhuis
Brederoodseweg 29 is vrijstaand gelegen op de hoek van de Brederoodseweg en de Velserenderlaan op een enigszins glooiend terrein. Het pand vormt de eindbebouwing van de dienstwoningen langs de Brederodelaan, in het verleden Meerenbergsche weg genaamd, die deel uitmaakten van het voormalige krankzinnigengesticht. Het is circa 1905 gebouwd als dokterswoning van het gesticht Meer en Berg. Het is waarschijnlijk dat de Meer en Bergse gestichts architect F. W. M. Poggenbeek het ontwerp tekent. Poggenbeek voert de woning uit in traditionele trant met lichte invloed van de Chaletstijl dat onder meer zichtbaar is in de asymmetrische opzet en de brede dakoverstekken.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave