Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.36. Posthumus Meyeslaan 17Bl-daal 3

Posthumus Meyjeslaan 17

Eind 19e eeuw

Gemeentelijk monument

Complex Meerenberg


Directeurswoning Bloemendaals Begin
In 1886 koopt de Provincie Noord-Holland het aanpalende landgoed Bloemendaals Begin voor de bouw van het tweede hoofdgebouw Meer en Berg II. Een jaar later wordt aan de noordrand van dit terrein de villa gebouwd voor de geneesheer die de leiding krijgt over deze enorme uitbreiding van Meer en Berg. Het ontwerp is van de hand van ingenieur J. Scholtens van Provinciale Waterstaat. Het pand is vrijstaand en geheel verscholen gelegen aan de Velserenderlaan, pal tegenover de Ruïne van Brederode. De voorgevel, dat wil zeggen de zuidgevel, is in volle glorie zichtbaar vanuit het landgoed Meer en Berg. De villa staat hier in een landschappelijke setting met vijverpartij en glooiend gazon met monumentale, hoge bomen omzoomd. De achtergevel, aan de Velserenderlaan, is door de beplanting rondom nauwelijks zichtbaar. De villa is opgetrokken in neorenaissancestijl met sierbanden, pilastervormige vensteromlijstingen en versieringen in de vorm van driehoekige frontons. Invloed van de Chaletstijl is onder meer zichtbaar in de asymmetrische opzet en de combinatie van brede dakoverstekken met houten consoles. De villa is exemplarisch voor de ontwikkeling van villabouw rond 1900 in Bloemendaal.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave