Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

 

krullaan 3 nr3

Krullenlaan 3

Vóór 1865

Gemeentelijk monument

Voormalig wandelgebied Schapenduinen


Dienstwoning Schapenduinen
Krullenlaan 3 maakt onderdeel uit van het voormalig wandelgebied Schapenduinen en strekt zich uit langs de noordgrens van Bloemendaal. Het bosrijke terrein wordt grofweg begrensd door de Krullenlaan, Brederodelaan, het Duinlustpark en de
rooms-katholieke begraafplaats Sint Adelbertus. Krullenlaan 3 bestaat uit een voormalige dienstwoning en een bijbehorende kapschuur. Ze zijn vrijstaand, in elkaars verlengde en enigszins verscholen, gelegen langs een smal, licht gebogen bospad nabij de Krullenlaan. De kapschuur staat het dichts bij de Krullenlaan. De voormalige dienstwoning dateert in de kern in ieder geval van vóór 1865. Op een tekening uit dat jaar is een deel van het pand zichtbaar namelijk de lage aanbouw met entree (noord). De toegepaste handvorm baksteen verwerkt in de voorgevel van deze aanbouw verwijst eveneens naar een oudere periode. Waarschijnlijk aan het einde van de 19de eeuw is de toenmalige dienstwoning vergroot en deels opgegaan in het aangrenzende, hoger opgetrokken bouwdeel. De nabijgelegen kapschuur dateert waarschijnlijk eveneens uit de periode rond 1900.

krullan 3 nr. 4

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave