Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

krullenlaan 5

Krullenlaan 5

H. Korringa

1921

Gemeentelijk monument

Voormalig wandelgebied Schapenduinen


Tuinmanswoning Schapenduinen
Krullenlaan 5, dat deel uitmaakt van het voormalig wandelgebied Schapenduinen, ligt geheel verscholen aan een bospad aan de noordoostzijde van Krullenlaan 3. Het tegenwoordige woonhuis is in 1921 ontworpen als ‘tuinhuisje in de Schapenduinen’ naar ontwerp van H. Korringa. Het tuinhuis is uitgevoerd in een landelijk traditionele cottagestijl. Kenmerkend zijn de toepassing van een met riet gedekt zadeldak met wolfseind en de gepotdekselde gevels. Op de oorspronkelijke bouwtekening is aan de voorzijde een open loggia te zien. Deze loggia is in een latere periode dichtgezet. Op de dichtgezette loggia na heeft het pand geheel ongewijzigd de tijd doorstaan.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave